Corr. adress:
Heksenkruidlaan 44
5646 AE Eindhoven

M: 06 21 86 63 92
E: info@pcsbu.nl
I: www.pcsbu.nl

KvK.no 17107251
ob.no 141419726B01
btw.id NL001684489B93

Is de monetaire bubbel-economie houdbaar?

06-11-2020

- Wordt het een soft-reset (recessie) of hard-reset (depressie)

CONCLUSIE
Is de monetaire bubbel-economie houdbaar?
De monetaire bubbel-economie lijkt niet houdbaar. Met de rente op nul en de drukpersen aan, is de economie aan het einde van de lange business cyclus terechtgekomen. De Coronacrisis heeft de situatie daarbij behoorlijk verslechterd. Volgens Ray Dalio is een depressie op komst of eigenlijk al begonnen.

Wordt het een hard reset (depressie) of soft reset (recessie)
De vraag is nu wordt de soep echt zo heet gegeten? Het IMF klinkt serieus: Het wil "A New Bretton Woods Moment" en het wereldwijde monetaire systeem aanpassen. Ook klaas Knot klinkt serieus als hij zegt dat hij de euro wil redden via Europese integratie, geldoverdracht en schuldsanering.

Het is duidelijk dat wereld in een uitdagend MMT-spel is beland. Maar gaat het lukken een harde reset te voorkomen? Lukt het om via een gecontroleerde inflatie en schuldsanering van de schuldenbubbel af te komen? Inflatie creëren is moeilijk. De uitspraak van Nout Wellink in 2016; dat Centrale banken zich als “Kamikaze” gedragen snijdt daarbij hout. Je kunt je afvragen of het verlagen van de rente naar negatief en het traditionele QE, om inflatie te creëren, wel zo verantwoord is geweest. De bubbels zijn verder gegroeid, het rente-instrument ter stimulering is opgebruikt en het traditionele QE- lijkt in tijden van stagnatie niet goed te werken. Er stroomt maar beperkt geld naar de reële economie en daarbij zit die reële economie ook helemaal niet op die extra schuld te wachten.

De Centrale banken zijn wereldwijd druk in de weer met het implementeren van Central Bank Digital Currency systemen. Hierdoor wordt een currency change of fiscal stimulus; het direct injecteren van MMT-helikopergeld in de reëel economie direct en snel mogelijk.
Sinds de Coronacrisis doen overheden ook daadwerkelijk aan fiscal stimulus. Bedrijven en individuen worden gesteund middels helikoptergeld. Het is hierbij wel oppassen dat de economie hier ook niet van verslaaft aan raakt, net als bij de lage rente en dat we daadwerkelijk van Modern Monetary Theorie afglijden naar de Mugabe Monetary Theorie.

Voor het afwenden van een hard reset is vertrouwen in de fiat-munt en samenwerking cruciaal. Op dit moment is het vertrouwen in de fiat-munt ondanks de immer de ratelende printing press en de oprukkende negatieve rente, nog onverminderd groot. Dit geeft tijd om orde op zaken te stellen. Op het punt van samenwerking, in Europa of in de wereld, wordt op dit moment minder goed gescoord. Sterker nog er heerst behoorlijk wat weerstand. Dit is zorgelijk. Veranderingen zijn moeilijk. Maar onder druk wordt alles hopelijk (op tijd) vloeibaar.

TIP
Ray Dalio geeft aan “cash is trash”. Het rendement op staatsobligaties is negatief. Er is een enorme asset inflatie. De inflatie op het Consumer Price Index (CPI) lijkt ook toe te nemen. Daarbij staan enorme stimulus programma’s op stapel. Wellicht is het verstandig om zowel privé als zakelijk eens af en toe naar de Kanarie in de kolenmijn; goud, zilver of crypto te kijken. MicroStrategy is het eerste beurgenoteerde bedrijf dat onlangs van Bitcoin het grootste belang heeft gemaakt in haar treasury-reservestrategie.’ Het heeft daartoe 450 miljoen dollar aan Bitcoin ingekocht. Gaan er meer volgen?

Paper november 2020, Tekstomvang: 9 bladzijden
Dit was alleen de Conclusie en de Tip. Laat even weten of je de gehele tekst wil ontvangen.

Inhoud
1. Monetaire bubbel economie
2. Wat is fiat-geld?
3. Oplossingen economische scholen
4. Huidige situatie: een uitdagend MMT-spel
5. Conclusie / Tip

Is de monetaire bubbel-economie houdbaar?